Змінено вимоги до робочого часу і тривалості відпочинку водіїв

Починаючи із 10.12.2021 р., Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів зазнає змін. Їх передбачає наказ Мінінфраструктури від 24.06.2021 р. № 337.

Зокрема, час, коли водій не зобов’язаний перебувати на робочому місці, але має бути на зв’язку, готовий відповісти на будь-який виклик, почати чи відновити рух або виконувати іншу роботу, також належить до часу простоїв не з вини водія і його включають до робочого часу водія.

З’явилася вимога, що тривалість періоду керування не може перевищувати 56 годин на тиждень та 90 годин протягом двох тижнів.

Варто взяти до уваги, що вилучають норму, за якою час охорони транспорту із вантажем або без нього зараховується водію в розмірі 1/3 робочого часу.

Водій має також вказати на роздруківці тахографа характер і причину виникнення непередбачуваних обставин не пізніше, ніж у момент прибуття до місця стоянки.

Водії зберігатимуть записи щодо режиму праці та відпочинку протягом робочої зміни та 28 днів з дня її закінчення. Окрім індивідуальної контрольної книжки, водій повинен мати копію графіка змінності водіїв у разі, коли транспорт не обладнаний тахографом. У разі тимчасової непрацездатності водія чи перебування його у відпустці, а також якщо водій не здійснював перевезення пасажирів або/та вантажів, перевізник зможе заповнювати бланк підтвердження діяльності. Водії зберігають бланк підтвердження діяльності протягом робочої зміни та 28 днів з дня її закінчення. Перевізники зберігають бланк підтвердження діяльності протягом 12 місяців.

Джерело: Редакція журналу "Головний бухгалтер медичного закладу"