Під час воєнного стану медзаклади отримуватимуть безперебійне фінансування

Збереження здоров’я наших громадян та забезпечення належного  функціонування медзакладів – у пріоритеті системи охорони здоров’я.

Для безперебійної роботи лікарень під час військової агресії Російської Федерації, Уряд прийняв зміни до Порядку реалізації програми медичних гарантій у 2022 році, затвердженого постановою КМУ №1440. 

Ці зміни забезпечують фінансування медичних закладів у надзвичайній ситуації.

Відповідно до прийнятих змін, медзаклади щомісяця отримуватимуть фіксовану суму коштів, які сплачуватиме  Національна служба здоров’я України (НСЗУ). 

Оплати заклади отримуватимуть у перших числах місяця.

При цьому НСЗУ не враховуватиме фактично внесені записи в електронну систему охорони здоров’я через відсутність можливості багатьох закладів робити це.

Також на період дії воєнного стану, заклади не зобов’язані подавати звіти для оплати. Всі оплати відбуватимуться на основі реєстрів, які формує і передає до органів державного казначейства НСЗУ.

Завдяки запровадженим змінам: медзаклади максимально швидко отримуватимуть кошти на рахунки, а навантаження на лікарні, пов’язане із звітуванням, зменшиться. Також медзаклади отримають фінансові ресурси, що забезпечуватимуть їхню безперебійну роботу.

Зміни будуть діяти весь період воєнного стану на всій території, на якій буде введено воєнний стан.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України